image
image
image
image

Jaký operační systém pro server?

Pro malé sítě bez vyšších nároků na zabezpečení a s maximálně pěti počítači postačí i systém Microsoft Windows 7 Home Premium. Je však třeba vzít na vědomí, že se nejedná o plnohodnotný serverový systém a jeho provoz nese určitá omezení. 

Operační systém Microsoft Windows 7 Professional podporuje sítě do 20 stanic a disponuje lepším zabezpečením jak na úrovni souborového systému, tak uživatelského přístupu. 

Tip: Operační systém Microsoft Windows 7 přestal být od ledna 2020 výrobcem podporovaným systémem. ContOS však na těchto systémech stále funguje, nicméně doporučujeme přejít na poslední aktuální verzi Microsoft Windows 10. Víte, že lze stále pohodlně upgradovat počítače s Windows 7? Slouží k tomu nástroj Media Creation Tool, Více informací získáte na stránkách společnosti Microsoft https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10

U obou těchto systémů doporučujeme použít 64 bitovou verzi, která dokáže, na rozdíl od verze 32 bitové, využít více než 3GB operační paměti, která je velmi důležitá pro databázový MS SQL Server. Čím více operační paměti, tím lépe, 4GB jsou rozumným základem.

Pro spolehlivý provoz s kvalitním zabezpečením doporučujeme využít klasický serverový systém, v současnosti  MS Windows Server 2019 nebo některé starší podporované verze, např. MS Windows Server Standard 2012 R2. Můžete využít i další služby těchto systémů pro vaši síť, např. řadič domény, SMTP server, FTP server, služby Remote Desktop a Remote App a podobně.

Na trhu jsou dostupné i výhodné komplety značkových serverů, které jsou dodávány společně s licencí operačního systému za výhodnou cenu. Získáte tedy dokonale vyladěný hardware i software, který bude spolehlivě sloužit.

Pokud potřebujete poradit s výběrem vhodného serveru, neváhejte nás kontaktovat.

Tip: V současné době je také vhodné zvážit, zda namísto pořizování vlastního fyzického zařízení, nevyužít cloudových služeb. Naše zkušenosti s provozem ContOSu v cloudu jsme shrnuli v tomto článku.