image
image
image
image

Něco z historie

Současný ContOS nevyrostl na zelené louce, ale je logickým vyústěním naší myšlenky mít software, který v maximální míře usnadní lidem nakupovat a prodávat své zboží, komunikovat se svými zákazníky a zároveň je odstíní od složitostí účetnictví. V tomto článku je stručný popis našich historických milníků, které vedou až k současné podobě naší aplikace.

1996-1999

Prvopočátky programů pro zpracování obchodních agend sahají až do roku 1996. V tomto roce začal vznikat na základě požadavku zákazníka první ucelený systém, který nesl název Antik. Umožňoval sepsání komisní a výkupní smlouvy, evidenci klientů a prodej zboží. V dalším roce do něj přibyl modul zastavárny a také modul pro příjem zboží do aukce.

Tento program byl vyvíjen pro operační systém Windows 3.11 ve vývojovém prostředí FoxPro 2.6 for Windows.

2001-2004

Přibližně kolem roku 2000 vznikla myšlenka zabývat se touto oblastí komplexněji a nabídnout toto řešení více uživatelům, v té době stále zejména majitelům starožitnictví, bazarů i zastaváren.

Tento segment trhu byl na přelomu tisíciletí stále ještě orientován více na kamenné provozovny, kde co majitel, to v podstatě jeden obchod, připojení k internetu bylo pomalé, drahé a nebylo běžné a obchodování přes internet v plenkách (např. Aukro začalo fungovat až od roku 2003). Většina obchodní činnosti se tedy odehrávala z jednoho místa přes kamennou prodejnu.

Toto období bylo obdobím hledání. Potřebovali jsme identifikovat směr vývoje tohoto trhu a s tím spojené jeho potřeby. A v neposlední řadě to bylo hledání technologií, pomocí kterých bude možné tyto představy realizovat.

V té době také padlo rozhodnutí o podporované databázové platformě, kdy jsme vsadili na databázový server MS SQL Server neboť společnost Microsoft také začala nabízet odlehčené verze této výkonné databáze volně k dispozici, takže jsme mohli naše databáze bez obav z dalších licenčních nákladů distribuovat uživatelům. Navíc jsme v rámci firmy měli v tomto prostředí uloženo nejvíce know-how a to nám umožňovalo lépe plánovat další vývoj.

V této době také padlo další klíčové rozhodnutí o hlavním vývojovém prostředí, resp. programovacím jazyku, ve kterém bude naše aplikace vyvíjena. Volba padla na nástroj Delphi od tehdejší společnosti Borland, v té době nejlepší vývojové prostředí pro vývoj nativních aplikací pod Windows.

Vznikal Antik 2004, plnohodnotná 32bitová aplikace pro tehdejší systémy Windows 9x, 2000 a Windows XP.

Po dlouhém období příprav, analýz a vývoje spatřila světlo světa první verze Antiku 2004, kterou jsme na podzim roku 2004 mohli nabídnout prvním zákazníkům.

2004-2007: Antik 2004

Období rozvoje a zdokonalování Antiku 2004. Postupně prošly vylepšením všechny dostupné moduly. Zdokonalila se také podpora programu na firemním webu.

2007-2010: Antik 2008

Druhá generace programu Antik měla číslo 2008 a přinášela přepracované rozhraní, ve kterém byly implementovány nové funkce, které přinesly poznatky z předchozí verze. Její vývoj začal v roce 2007. Antik 2008 je poslední edicí této řady a dnes se již neprodává.

2010-2015 ContOS

Počátkem roku jsme přijali rozhodnutí vytvořit zcela novou koncepci našeho software. Dali jsme na stůl všechny naše dostupné poznatky za posledních deset let v této branži, veškeré dosud nasbírané postřehy, nápady, požadavky, ale i zjištěná slabá místa a oblasti, které bylo potřeba do budoucna změnit.

Tehdy vznikla myšlenka podstatně rozšířit záběr celé aplikace a vytvořit komplexní obchodní software, který pokryje požadavky měnícího se stylu podnikání v oblasti obchodu a zastavárenské činnosti. Právě v tomto okamžiku se začal rodit obchodní software ContOS. Název "ContOS" je syntézou slova "konto" a zkratky pro obchodní software. Tento název symbolizuje vzájemné propojení toků peněz a zboží, zdůrazňující jejich neoddělitelnou souvislost

2015 - 2020

Probíhá nepřetržitý rozvoj aplikace se zaměřením na internetový prodej, propojování se službami třetích stran jako jsou dopravci, banky a databáze třetích stran. Pracovali jsme také na produktovém webu, kde začala vznikat dnes již rozsáhlá, komplexní a nepřetržitě doplňovaná dokumentace celého systému. Zprovoznili jsme helpdesk, systém pro správu požadavků zákazníků a automatizovali vyřizování objednávek a aktualizaci ceníku. Spustili jsme také ukázkovou demoverzi v cloudu.

2020 - 2022

Integrální součástí ContOSu je nový e-shop, se kterým celý systém tvoří kompaktní celek. Nyní lze říci, že ContOS plnohodnotně pokrývá celou oblast obchodu od kamenné prodejny po on-line svět.

2023

Tento rok proběhl ve znamení spolupráce s Aukro.cz, největším českým aukčním portálem. Uživatelé ContOSu tak mohou spravovat své aukce a nabídky přímo v aplikaci. Proběhla další integrace s poskytovateli kurýrních služeb, do aplikace přibyla celá řada nových funkcí. Modul zastavárna se dočkal přepracování a obohacení o nové možnosti.